Кошмари в кухнята - по италиански

Агнешки рулца по малко по-различна рецепта 

Така наречените турчиниеди (на италиански turcinieddi или gnumarreddi) са характерни за  Пулия, Молизе, Калабрия, Кампания, Абруцо и Лацио (всъщност само във Вале д'Аоста не ги приготвят). Те представляват ролца от месо - дотук нищо особено. В действителност обаче те са направени от агнешки черва, пълнени с агнешки вътрешности и в някои случаи - обогатени с агнешко шкембе и момици (това са тимусните жлези на телешкото месо). С една дума - горкото агне! Тези малки и вкусни ястия се приготвят на скара с лаврови листа, маслинови клонки и определено не са по вкуса на всеки.



Сурови охлюви - сушито на бедните

Пренасяме се отново в Пулия (ястието се среща и в Сицилия), където се натъкваме на още едно блюдо предпочитано от мнозина и смятано за деликатес - охлювите. Типично френско ястие? Да, но тук рецептата е малко по-различна. Според италианската кулинарна традиция тези малки и сладки охлюви се ядат сурови, а защо не и още живи. У повечето хора слузестите създания, особено в суров вид, предизвикват погнуса, но всъщност суровите охлюви са много полезни ако страдате от гастрит.



О пере е о мусо

‘O pere e ‘o musso означава в превод свински крака и зурла. В  Кампания буквално нищо не се изхвърля от прасето. Първо се почистват въпросните части, след това се кипват, а накрая всичко се нарязва на малки парчета и се сервира в чиния със сол и лимон. Обикновено това ястие се продава наредено на типични колички насред улицата, което го прави всъщност един от символите на уличната храна в Кампания. Повечето туристи обаче най-вероятно биха предпочели да заложат на пицата. Ако искате да видите повече за това ястие, ето видео.



 Сангуиначо - десертът на вампирите

Както вече споменахме - италианците не изхвърлят абсолютно нищо от прасето. Те дори го използват при направата на десерти, като например сангуиначото (на италиански sanguinaccio). След като го заколят, кръвта се събира в големи кофи, бърка се за около 15 минути, филтрира се и се готви заедно с тъмен шоколад, захар и други съставки. За щастие продажбата на това ястие беше забранена през 1992 г. по хигиенни причини. Днес може да се открие този крем на пазара, но с променената рецепта, без свинска кръв.



Касу марцу - сиренето с червеи

Сиренето Касу марцу (на италиански Casu martzu) се оставя на открито за да узрее, а през това време го кацат мухите, снасят яйца и ларвите започват да го ядат, като по този начин ускоряват неговото гниене. Европейският съюз забрани неговата продажба, но доста време то можеше да се намери нелегално. Как се приготвя сиренето можете да видите тук. 



Източник: Italiani.it





Коментари

Популярни публикации от този блог

Моята книга - „Италия - вечната приказка“

L.O.V.E. - Статуята с форма на среден пръст пред Миланската борса

Един 10-годишен полет в италианската музика - историята на „Ил Воло"