L.O.V.E. - Статуята с форма на среден пръст пред Миланската борса


Ако сте били на екскурзия в Италия, то може би сте попаднали на тази нетипична статуя на среден пръст, която се намира на площада точно пред Миланската борса. Ако ли не, то това е още една забележителност, която можете да посетите при следващото ви пътуване.

Статуята е дело на Маурицио Кателан, родом от Падуа, който е известен с провокативните си творби, които често са иронични, а понякога направо смущаващи. Той не се ограничава само със създаването на скулптори, а често прави и пърформанси, които определено привличат обществения интерес и предизвикват различни реакции.


Статуята на среден пръст се казва L.O.V.E. и е акроним от „libertà, odio, vendetta, eternità“ или „свобода, омраза, отмъщение, вечност“. Случайно съвпада с думата „любов" на английски.

11-метровата статуя беше поставена през 2010, като идеята беше да остане там само в рамките на 2 седмици, но в крайна сметка беше решено да си остане там за постоянно.

На пръв поглед е неприличен жест, но всъщност скулптурата има още едно значение. Ако се загледаме, ще видим, че прилича на цяла ръка, която показва т.нар. римски салют или жест (така нареченият „saluto romano“), който в началото на XX век е възприет като символ на фашизма - сякаш всички пръсти са ерозирали и по случайност е останал само средният.

Понеже се намира пред Миланската борса, непременно се прави аналогия с фашизма и дали авторът не е искал да каже нещо друго с произведението си, като например, че финансовият свят е новият фашистки режим. Кателан никога официално не е опровергал или потвърдил това предположение. Той твърди, че „неговият" пръст е за хората, които имат въображение и всеки може да си го интерпретира както иска.
Други произведения на Кателан:
 Maurizio Cattelan, A perfect day, 1999

 Maurizio Cattelan, Him

 Maurizio Cattelan, La Nona Ora, 1999

 Maurizio Cattelan, Novecento, 1997

Източник: Тasting the world

Коментари

Популярни публикации от този блог

Моята книга - „Италия - вечната приказка“

Един 10-годишен полет в италианската музика - историята на „Ил Воло"

6 необикновени плажа в Италия