Един 10-годишен полет в италианската музика - историята на „Ил Воло"


Тази година италианското трио „Ил Воло" („Il Volo”), което в превод от италиански означава „Полетът", направи 10 години на сцената. По случай тяхната годишнина, те отново стартираха концерти из много държави, а в България дори два през 2019 - в София и във Варна. Догодина ще имат още един концерт в Пловдив - на сцената на Античния театър.

Интересни факти за „Ил Воло:

- След големите успехи, които постигат, те са принудени да завършат училище като частни ученици.
- Споделяли са в интервюта, че поради натоварената си програма често не са можели да се видят с родителите си, понякога месеци наред, и е трябвало родителите им да ходят с тях от време на време на концертите.
- И тримата са от обикновени семейства - на дърводелец, автомонтьор и дистрибутор на лекарства.
- Това е първата италианска група, която подписва директен договор с американска продуцентска компания за музикална продукция - Geffen.
- Пиеро и Игнацио имат татуировки, свързани с музиката, а Джанлука няма.
- Пиеро излизаше известно време с дъщерята на световноизвестния футболен треньор Масимилиано Алегри - Валентина Алегри. Тяхната история приключва през февуари месец 2019.
- Игнацио е роден само с един бъбрек, което в миналото му е създавало известни затруднения, но не го е спряло да се развива и да следва мечтите си.
- И тримата са много активни в социалните мрежи имат - профили във Facebook, Instagram и Twitter.

Как започва обаче всичко и каква е тяхната история? 


Пиеро Бароне, Игнацио Боскето и Джанлука Джинобле изгряват през 2009 година в предаването на RAI 1 „Ti lascio una canzone”. Те участват самостоятелно и Микеле Торпедине ги забелязва веднага - мениджърът, който създава артисти като Андреа Бочели, Дзукеро, Джорджа и Биаджо Антоначи. Той се захваща с изграждането на международната кариера на момчетата и така се ражда „Ил Воло", а техният първи албум, който също се казва „Il Volo" става платинен.

⧫ През 2010 година „Ил Воло" са единствените италиански артисти, поканени от Куинси Джонс през в We Are The World For Haiti, заедно с 80 световни звезди, включително Селин Сион, Боно от U2, Лейди Гага, Барбара Срейзънд, Карлос Сантана, Енрике Иглесиас и други.

От 2010 до днес те участват в редица от най-известните европейски и американски телевизионни предавания, като Tonight Show, American Idol, Good Morning America, Today Show, Watten Das в Германия и т.н. Участват също и в America’s Got Talent, където получават специални комплименти от Саймън Коуел.

Участват и в събития, които се организират от Уницеф.


⧫ През 2011 „Ил Воло" са номинирани и за наградата „Latin Grammy”. През същата година стартира и първото им международно турне.

⧫ През 2012 година Барбара Стрейзанд ги кани да участват в нейното турне „Back to Brooklyn”, в Америка и Канада. Концертите са общо 12.

С първия си албум „Il Volo Takes Flight”, който излиза февуари месец 2012 година, „Ил Воло" са на първо и второ място в класацията Billboard Classical Crossover.

⧫ През 2013 година за първи път участват на концерта на Radio City Music Hall в Ню Йорк - само за 8 часа са продадени 1600 билета. 

През същата година излиза албумът „Buon Natale – The Christmas Album” - в него са събрани най-големите коледни класики и за няколко дни влиза в топ 10 на iTunes Италия.

Отново през 2013 участват и на коледен концерт, който се провежда в базиликата в Асизи, който се предава от RAI.


2014 година също е много успешна за триото - пеят на благотворителния концерт в Италианския сенат в Палацо Мадама.

⧫ През 2015 „Ил Воло" участва на Фестивала в Санремо с песента „Grande Amore” и го печелят. След това тяхно участие, те стават още по-известни с техния албум, песен и видео клип - заемат първото място в iTune.

Те представят и Италия на Eurovision Song Contest, където заемат първо място по зрителски вот.


Получават и престижната награда Marcel Besançon Award.
Sony Music пуска в 45 държави албумът им „L’amore Si Muove”, който за няколко дни се изкачва на върха на класациите.

Излиза и първата им книга „Un’avventura Straordinaria” (в превод „Едно необикновено приключение"), издателство Rizzoli.
Отново през 2015 стартира и турне в Италия, включително и в Помпей, Верона и други. 

2016 и 2017 са две години посветени на „Notte Magica – трибют на тримата тенори”. Това е грандиозен концерт, който изнасят на площад „Санта Кроче“ във Флоренция. Специален гост е Пласидо Доминго, който открива събитието. Концертът е заснет и на филм, който е излъчен в над 500 кина в Италия и по света.

⧫  2018 година имаха два концерта в България.

Те участват в различни инициативи - концерти, предавания, в инизиативи на Уницефт,  в Националния футболен отбор на певците и т.н. Догодина ще пеят и в Пловдив.




Източник: Iilvolomusic.com



Коментари

Популярни публикации от този блог

Моята книга - „Италия - вечната приказка“

6 необикновени плажа в Италия