Нов интересен детайл в скулптурата „Пиета“

Има нещо, което любителите на изкуството съвсем до скоро не бяха забелязали в прочутата скулптора „Пиета“ на Микеланджело - тя се намира в базиликата „Свети Петър“ във Ватикана и е единствената подписана от Микеланджело творба.

Наскоро един италиански историк откри едва доловим детайл - Христос има допълнителен преден зъб, който по време на онези времена се е наричал също „зъб на греха“. От стоматологична гледна точка обаче той има своето название - медиоденс или вродено увеличение на нормалния брой зъби.

Каква е причината Христос да има допълнителен преден зъб в скулптурата на Микеланджело?

По време на XVIII Международен конгрес по пародонтология и орално здраве, в Римини, един от историците на Академията за изящни изкуства в Рим, Марко Бусали, за първи път привлича вниманието върху този детайл на скулптурата. Изглежда Микеланджело е искал да придаде на Христос всички земни грехове. Историкът също така добавя, че тази идея не е на Микеланджело, а я забелязваме и в други предходни творби. Най-старият пример, според историка, е „Пиета“ на Лоренцо Салимбени. Освен това допълнителен зъб намираме и в „Страшния съд“, в творби на Ботичели и много други.

Източник: Huffingtopost.it





Коментари

Популярни публикации от този блог

Моята книга - „Италия - вечната приказка“

Един 10-годишен полет в италианската музика - историята на „Ил Воло"

6 необикновени плажа в Италия