10 неща, които не знаете за пастата
Пастата под различните си форми, като макарони, спагети, лазаня, е един от символите на Италия, а видовете паста и сосове към тях са толкова много и различни, че надали някой може да каже, че е опитвал всичко.
Италианците са изключително претенциозни относно приготвянето ѝ, макар и да изглежда на пръв поглед лесно - винаги при кипването се слага вода, преди пастата да бъде сложена в тенджерата, а преваряването на пастата се счита за същински грях в кулинарията.
За пастата има много истории и интересни факти, но някои от по-малко известните такива:
1. Пастата не е била внесена в Италия от Марко Поло.
Легендата, според която пастата е внесена в Италия от Марко Поло, който се завръщал от пътуването си в Китай, се оказва измислена и водеща началото си от Съединените щати през 1938 г. Тази информация се появява в „Macaroni Journal“ с цел да се насърчи консумацията на паста сред американците - идеята била пастата да бъде представена като международен продукт, а не да се прави асоциация с имигрантите в САЩ.
Всъщност доказателства за консумацията на паста в Италия намираме доста преди 1292 година - годината, в която венецианският пътешественик се завръща в Италия. Например философът Якопоне Да Тоди споменава в писмо до папата от 1230 година любовта си към „пастата“.
2. Времето за сваряване на пастата се променя с годините.
Сваряването на пастата „ал денте“, или твърдо сварена, днес е една от най-отличителните черти на италианската паста. Но това не винаги е било така. Макар и да укоряват чужденците, италианците също са я преварявали в моналото.
Преди деветнадесети век препоръчителното време за сваряване на на пастата е можело да достигне дори до невероятните 45 минути - в текст от петнадесети век, например, хуманистът Платина предлага за т. нар. „verraiculos“, един от видовете паста, консумирана по онова време, варене до един час.
3. Дървото на макароните
В действителност става дума за първата първоаприлска шега по телевизията - през 1957 г. Би Би Си излъчва документален филм, озаглавен „Дървото на макароните“. Във филма са били показани сцени на хора, които събирали спагети от дърветата, феноменът имал своето обяснение - в някои райони на Италия, които са с особено мек климат, било възможно по дърветата да расте паста.
4. Ястието наречено „Laganon“ е всъщност предшественикът на лазанята и датира още от древните гърци.
В текстове от драматурга Аристофан от пети век пр. н. е. откриваме препратки към ястието „Laganon” - лист от тесто, направено от смляно жито.
Впоследствие римският поет Хорас на свой ред цитира почти идентичен „laganum“, за да посочи лист паста, направен от пшеничено тесто – то обаче било нарязано на ивици.
Всъщност и думата „laganum“ е много близка до италианската дума за лазаня (lasagna).
5. Какво е „бяла паста“ и къде се споменава за първи път?
Така наречената „бяла паста“ или на италиански „pasta in bianco“ е приготвянето на пастата само с вряла вода, евентуално с малко масло и поръсена с пармезан или друга подправка. Казано с други думи - без сос.
Много е трудно да се намерят източници или препратки, които да показват как е била варена и консумирана пастата в древността. За първи път „бялата паста“, сварена във вряща вода и подправена с масло се споменава в „Декамерон“ на Бокачо (1349-51 година).
6. Пастата преди вилицата
Вилицата навлиза в Запада около 1000 година и поради тази причина е логично да си задаваме въпроса как се е консумирала пастата преди навлизането на двузъбата вилица, подарък от византийците?
Първите прибори, които са се използвали в Италия са били всъщност с формата на шиш, който връх се раздвоява на две.
През XIV век обаче, по времето на Неаполитанското кралство, се споменава и т.нар. „lingula“ - нещо като дървено шило, прибор за пастата, която е била доста хлъзгава.
А относно лъжицата - италианците не я използват за спагетите.
7. Страните, в които се консумира най-много паста
Както сами се досещате - на първо място са италианците, които похапват цели 23 килограма на човек на година.
Другите страни, в които тя се консумира изключително много са Тунис, със 17 килограма паста на човек на година, Венецуела, с 12 килограма, следвана от Гърция, Чили и Иран, където се консумира около 9 килограма паста на глава от населението всяка година - същото количество, което се консумира и в Съединените щати.
8. Табутата
За италианците има някои наистина непростими грехове, когато става въпрос за приготвянето на паста. Например една от най-честите техники в Америка, а и не само, за да се провери дали са сварени - да се хвърлят на стената на кухнята и ако залепват, то значи са готови.
Също така италианците никога не осоляват пастата накрая - солта се слага винаги при кипването на водата, преди поставянето на пастата.
Олиото не се добавя към водата, за да не слепва пастата - за тази цел тя се разбърква често.
Лъжицата, както казахме, не се използва при яденето на спагетите - те се завъртат само и единствено с помощта на вилицата.
9. Науката потвърждава - консумацията на паста ни прави щастливи
Или ако трябва да бъдем по -точни - въглехидратите ни правят щастливи.
Консумацията на тестени изделия улеснява усвояването на триптофана. Следователно похапването на тестени изделия влияе на доброто настроение и може да регулира съня.
Освен това, най-вече ако предпочитате паста от пълнозърнесто брашно, високото съдържание на витамини B и B1 в пастата може да помогне за отпускане на мускулите.
10. Спагети с доматен сос.... за десерт
По случай Световния ден на пастата, който е на 25-и октомври, през 2021 италианският готвач Валерио Браски създава един по-нестандартен десерт - спагети с доматен сос.
На пръв поглед ястието изглежда идентично с класиката, като дори основните съставки са същите, но именно приготвянето и добавянето на някои различни детайли го превръщат в идеален десерт. Всъщност пастата се приготвя в прясна вода, карамелизираният домат и босилекът се сервират под формата на сладолед и всичко това обилно се поръсва с кокос, вместо сирене.
Източник: virgilio.it
Автор - Михаела Манасиева
-----------------------------------
Ако тази статия ви е харесала, можете да видите също....
- Съвременният сладолед - една италианска история
- Негрони - историята на един 100 годишен италиански коктейл
- Джино Сорбило - един от най-известните италиански пицари и един Гинес рекорд
- Malnatt - италианската бира, направена от затворниците
- Италианска паста и пица в лондонска църква
- Кошмари в кухята - по италиански
Коментари
Публикуване на коментар